Към съдържанието

Запис от стрийм с премахване на тишината

В случая имах един стрийм, който ми идва от Icecast сървър, на който пък аудиото му идва от rtl_fm инстанция, работеща с някакъв squelch.  Трябваше да го записвам без тишината. Оказа се, че добри резултати могат да се постигнат със silence филтъра на sox, използван например така:

wget -O - http://стрийм | sox -t mp3 - output.mp3 silence -l 1 0.1 1% -1 2.0 1%

Между другото, ако ви се налага да стриймвате аудиото, което излиза от rtl_fm към Icecast сървър, използвайте rtl_fm от repo-то на keenerd – https://github.com/keenerd/rtl-sdr (без опция pad, т.е. без -E pad параметър).
Това от osmocom-ското repo (което е и в repo-тата на повечето дистрибуции) спира да подава аудио, когато се използва със squelch, като в резултат Icecast-а убива source-а и стриймът спира.

FreeBSD – modesetting на виртуалните конзоли

Наскоро ми се наложи да използвам FreeBSD без графична среда във виртуалка.

Оказа се, че „новите“ (вече не са много нови) виртуални конзоли (vt, или Newcons), които използват, работят с KMS и съответно все още няма имплементация на VESA за тях, което означава, че не можете лесно да си сменяте режимите на екрана и оставате на 640×480, ако няма KMS драйвер за видео адаптера (познайте има ли за този на виртуалката).

Решението е да си върнете старите конзоли, като се отказвате от благинките на новите и поддръжката на KMS за сметка на лесна възможност за modesetting.

За целта, в /boot/loader.conf:

kern.vty=sc

След reboot, VESA kernel module-а си зарежда автоматично.

Гледаме какви режими се поддържат:

vidcontrol -i mode

Задаваме избрания режим, например:

vidcontrol MODE_261

За да остане и след reboot, в /etc/rc.conf:

allscreens_flags="MODE_избранрежим"

(още)

Бърз DNS spoofing в Python със Scapy и Nfqueue

http://archive.is/PVPmh

Генериране на ентропия от бял шум с RTL-SDR донгъл

https://github.com/pwarren/rtl-entropy

Обяснение на source routing-а

Наскоро ми се наложи да обяснявам как работи IP source routing-а и защо въобще някога (преди NAT-а) е било приемлимо да съществува подобно нещо, безумно от гледна точка на днешните стандарти за сигурност (и забранявано по подразбиране на всички имплементации на IP стека, слава на небесата).

Тъй като рядко ме бива в обясненията, особено когато го правя лице в лице и се очаква инстантен отговор от моя страна, предпочитам да дам на дадения човек материал, където проблемът е описан прилично и достъпно, пък той да си го чете на спокойствие. В случая на source routing-а, много добър отговор в Information security раздела на Stack Exchange е дал Tom Leek (ако четете често въпроси в този раздел и някои други, няма как да не сте попадали на поне един от качествените му и изцяло завършени отговори):

Does “loose source and record route” drop the source address?